Frankrijk 2e etappe

29 -4 / 12-5

 

Foto's FR2

 

Zondag 29 april

De bus is gisteren gerepareerd en we zijn vandaag dan eindelijk vertrokken richting Nantes.

Wij zijn er achter gekomen dat een vriend van ons en een oud studiegenoot van Rejane beide in het zelfde gat van zo'n 1000 inwoners boven Nantes zijn gaan wonen. Bij de een zijn we even langs gegaan om gedag te zeggen, de ander had ons uitgenodigd voor een BBQ als lunch We hebben heerlijk in de tuin onder de zon drie jaar bij gekletst onder het genot van een rosé, een goede rode wijn en een goed stuk vlees. Met Rejane een beetje jolig naast me zijn we naar een neef van Rejane gereden die net onder Nantes woont. Daar zijn we tot de kleine uurtjes door gegaan. 

 

Maandag 30 april

Te vroeg gewekt door de zoon van Guillaume en Virginie zijn we aan de dag begonnen. In de middag wat van de omgeving gezien en einde middag naar een andere neef van Rejane gereden. Erwan de vader van mijn peetkind Celian. Zij wonnen in een plaatsje tegen Nantes. Hier hebben we het niet zo laat gemaakt. 's Avonds is het flink gaan regenen terwijl we vanuit NL allen maar te horen krijgen dat warmte record gebroken worden en dat het nog nooit zo lang niet geregend heeft :(

 

Dinsdag 1 mei

In tegenstelling tot bij ons is dit in Frankrijk een vrije dag. Dag van de arbeid en prompt werkt niemand. Rustig opgestaan en de ochtend met de 6 koppige familie van Erwan doorgebracht. Net na het middaguur zijn we aangereden richting de kastelen van de Loire. EINDELIJK ECHT WEG.

Met een wat vreemd gevoel in onze magen rijden we richting Angers en Tour. Het was koud, het regende en we hadden geen idee waar we die avond zouden slapen. Onze eerste stappen naar het onbekende. Benieuwd hoe snel dat wend?

En ja wel de bussoap zet zich voort. Na wat kilometers weten we het zeker, zo veel geluid hoorden we voorheen niet van de knalpijp komen. Toch maar door gereden alsof er niets aan de hand was. We zijn via Tours naar Amboise gereden Dit kasteel hebben we allen van buiten bekeken. We zijn wel door de smalle straatjes langs het kasteel gekeken. Op de gezichten van de omstanders was het duidelijk af te lezen, onze knalpijp is kapot!! Alsof onze neus bloedde zijn we door gereden naar Chenonceaux.

Dit is het kasteel wat bekend is als het kasteel wat gebouwd is over de rivier. Hier zijn we wel in geweest. Erg mooi. Uiteindelijk zijn we in Blois op de kade beland. De binnenstad heeft weinig indruk gemaakt. Nog wat onwennig zijn we op tijd de bus in gedoken.

 

Woensdag 2 mei

Te vroeg wakker geworden. Rejane heeft nauwelijks geslapen. Na de ochtend rituelen de weg op gegaan. Toch even kijken of we ergens verbinding hebben. En ja hoor, voor de deur van een verzekeringsagent een super internet verbinding op mijn laptop. Helaas kwam ik er snel achter dat mijn transformator voor 12v naar 220V het de geest had gegeven. (zo zie je maar, het is niet alleen de bus die problemen geeft). Ik had dus maar een klein uurtje om wat zaken te regelen en e-mail te sturen. Vervolgens op naar de "Zone commercial". Boodschappen gedaan en een nieuwe transformator gevonden. Toch maar even bij een knalpijpenboer binnen gestapt. Die heeft bevestigd dat een pakking tussen de bevestigingsstukken en de knalpijp kapot is. Zij repareerden dit soort dingen niet en hij verwees me naar een VW garage. Sinds mijn ervaring in St- Brieuc Bretagne met de VW garages heb ik daar niet zo veel zin in, veel te duur. Dus maar gewoon door gereden. Elkaar nog eens aangekeken. "heb jij er last van?"- "Nee, met het raam dicht hoor je het nauwlijks". Nu is het weer nog belabberd en koud dus kunnen we nog wel even zo door rijden.

Begin van de middag  Bij Chambord aangekomen. Zeer indrukwekkend, nog mooier dan Chenonceaux. We hebben vrijwel de hele middag met bewondering hier rond gelopen. Zoals gezegd was de nacht kort en de ochtend zwaar. We hebben dus besloten hier de nacht door te brengen. Oké, toegegeven, Frans de 1e en Lodewijk de 14e hadden het wat ruimer, maar de rust en de natuur was in de bus ook heerlijk. 's Avonds na het eten nog eens naar het kasteel gaan kijken, en 's ochtends vroeg nog wat mooie foto's geschoten. We stonden vlak bij het kasteel geparkeerd. Echt fantastisch!!

 

Donderdag 3 mei

Het weer in het zuiden is nog steeds slecht. Er wordt gezegd dat het boven de Loire beter is dan daar onder. We besluiten dus nog wat in de buurt te blijven.

We zijn eerst naar Beaugency gereden hier zou een mooie camper plaats met voorzieningen zijn aan de Loire nabij het oude stadscentrum. STAAT ER EEN KERMIS MET DITO TRAILER PARK OP DIE PLEK. We hebben er wel gelunched maar zijn toch maar door gereden richting Vierzon. Uiteindelijk in Méry-sur-Cher een mooie camper plaats gevonden met stroom, stromend water en een toilet.

Wat dat betreft is dit wel een mooi land, in veel plaatsen vindt je camper plaatsen met voor of zonder voorzieningen. We hebben nog geen cent uitgegeven aan overnachtingen. Telkens vertrouwd met meerder campers op een terrein gestaan. Een beetje kletsen met je buren en ervaring uitwisselen.

 

Vrijdag 4 mei

We hebben besloten wat vaart te maken. Het weer hield ons een beetje in het noorden, maar we moeten toch ooit door de regenbarrière naar Italië. We zijn door gereden naar Clermont-Ferrand. Onderweg in een klein plaatsje nog een mooie wireless internet verbinding gevonden. Voor de deur van een notariskantoor had ik opeens een goed signaal en verbinding. Ik heb me enkel met internet bezig gehouden, maar waarschijnlijk kon ik ook op zijn netwerk kijken. Die notaris toch!

Een van onze doelen was het vulkanische landschap van de Auvergne. Geluk bij aankomst, het viel mee met het weer. Het regende niet. Het is nog wel aardig koud. We zijn boven op de Puy de Dome gereden. Zover je kijken kan, zie je slapende Vulkanen. Ze ziet dan ook veel lavagesteente langs de weg. Indrukwekkend, maar het was toch nog te koud om hier veellanger te blijven. We zijn doorgereden en hebben in Brioude wederom op een camperplaats valk bij het centrum overnacht. Voor het slapengaan zijn we door het centrum gewandeld. Je vindt ze niet veel meer, maar ze bestaan nog. Die authentieke kroegjes die de laatste 40 jaar niet meer zijn veranderd. Een "mooie" formica bar, eenvoudige tafels en stoelen, een houtkachel in het midden en achter door klapdeuren te bereiken, de privé opkamer van de eigenaresse volledig met keukenblok en luie stoel. Een handje vol dorps idioten aan de bar en de eigenaresse van over de 70 die ons een wijntje inschenkt. Na samen vier glaasjes te hebben gedronken kwam de grootste verrassing; "dat maakt dan € 2,40" - "Voor de vier glazen wijn" vraag ik nog, "Oui" wordt mij bevestigd.

 

Mocht je nog eens in deze buurt zijn, 'Cafe l'univer' op het plein bij de 'Mairie" (gemeentehuis).

 

Zaterdag 5 mei: aangename ontmoeting op de parkeerplaats.

 

De volgende morgen is er markt op het plein voor het gemeente huis en Cafe l'univer. Vandaar ook dat de parkeerplaats waar wij staan flink vol loopt. We hebben besloten door te rijden naar het zuiden. Het is weer erg bewolkt en een beetje koud. we hebben het ontbijt net achter de kiezen als er een auto naast onze bus parkeert. Zij zien ons in de bus niet maar wij hun wel. Zoals wel vaker zijn de mensen nieuwsgierig en lopen ze eens rond de bus. Meestal blijven we dan stil zitten om ze niet te veel te laten schrikken. Deze mensen waren wel erg volhardend. Uiteindelijk zaten ze met hun neus tegen het raam naar binnen te kijken. Toen heeft Rejane toch maar de schuifdeur open gedaan "leuke bus hè?:)". Anderhalf uur later is de nodige ervaring uitgewisseld. Ze hebben 5 jaar op een boot de wereld rond gevaren. Door rugklachten staan ze nu aan wal. Ze hebben nu plannen om met en bus als de onze over land tochten te gaan maken en waren dus erg geïnteresseerd om te weten hoe de inrichting van onze bus is en hoe alles werkt.

Hun aanbod om te komen lunchen hebben we afgewezen. We zijn verder gereden naar het zuiden op zoek naar de zon.

 

Langs Le Puy-en-Velay en mooie kronkelwegentjes door de auvergne en le Gards komen we in Languedoc-Roussillon in het plaatsje Les Mages om te overnachten. Ik kijk Rejane eens aan en zich, volgens mij woont Raymond ( een vriend van de ouders van Rejane) hier vlakbij. Na het adres opgezocht te hebben en de plaats gezocht te hebben, blijken we nog geen twee kilometer van hem vandaan te zijn. We hebben hem gebeld en hebben uiteindelijk bij hem en zijn vriendin gegeten en geslapen.  Ik heb hem verteld van mijn knalpijpprobleem ( ja wel, dat is er nog steeds) Uit zijn loods toverde hij een staafje bestaande uit drie componenten. Door deze te mensen en samen te kneden kreeg je een soort klei die binnen enkele minuten kei hard werd. Hier hebben we een beetje van op de lekkende pakking van de knalpijp gedaan. Gedurende de nacht uit laten harden en de volgende dag maar kijken of het werkt.

 

Zondag 6 mei: de dag van Nicolas Sarkozy

We zijn vroeg opgestaan. 

Op advies van Raymond en Michel zijn wij naar Uzès gereden. Wat blijkt, het wonderspul van Raymond blijkt enigszins te werken. Het geluid is niet helemaal weg, maar de helft van de mensen kijkt niet meer om als we voorbij komen.

Uzès is een erg mooi knus plaatsje, we hebben hier tussen de artiesten op een terrasje het zondagochtend bakje koffie genomen. Aan elk tafeltje waren de verkiezingen het gesprek van de dag. Het weer is beter aan het worden, dus we zaten hier prima. Na de koffie zijn we binnendoor naar Nîmes gereden. We hebben nog nooit zulke mooie resten van de Romeinse tijd gezien. Er staat o.a. een Tempel van rond het jaar 100 en een arena uit de 1 /2e eeuw. Deze Romeinse arena is blijkbaar de best bewaarde. 

We hadden eerst nog getwijfeld om naar Nîmes te gaan, maar hebben nu zeker geen spijt. Een leuk weetje, die spijkerbroeken die we nu allemaal dragen, Denim jeans. Denim staat voor "de Nîmes" wat betekend "uit nimes". Hier komen dus de spijkerbroeken oorspronkelijk vandaan.

Na Nîmes zijn we naar de "Pont du Gard" gereden. Die Romeinen hadden een stelsel van zo'n 50 kilometer aangelegd om water van een bron bij Uzès in Nîmes te krijgen. Hiervoor moesten ze bij Remoulins de rivier de Gardon over. Hiervoor hebben ze destijds een aquaduct gebouwd die nu nog overeind staat. Zeer imposant!!

Wat zijn we toch weer lekker cultureel bezig geweest deze dag :). Met het geluid van een balkende ezel op de achtergrond hebben we ook hier weer op een Camperplaats overnacht.

 

Maandag 7 mei: hoe een dag anders kan lopen dan verwacht.

 

Het plan is om bij tijd op de staan, naar Avignon te gaan, de bezongen brug en de stad te bekijken en dan door te rijden naar de Gorge du Verdon. Dit hebben we dus niet gehaald.

Bij het binnenrijden van de stad zijn we eerst gestopt bij een "zone commerciel" deze beginnen steeds belangrijker voor ons te worden. Al is het maar omdat de meeste grote supermarkten ook mooie nette toiletten hebben en onze bus niet :). Hier maken we dan ook dankbaar gebruik van. Rejane de supermarkt in gerend (hoge nood sinds drie dagen) en ik nog even tanken (tanken is helaas ook een dagelijks ritueel). Tegenover het tankstation een automaterialen zaak. Toch maar eens vragen wat een nieuwe knalpijp kost. Het wondermiddel van Raymond is toch een beetje uitgewerkt aan het raken. € 295,- voor de knalpijp alleen. Ik kijk die man aan en zeg "dat is niet de bedoeling" eigenlijk is alleen een pakking kappot en ik heb geen zin om daar zo veel aan uit te geven. Uiteindelijk loop ik weg met een tubetje van 5,60. Dit op de opening smeren, uit laten harden door de warmte van de knalpijp en klaar is kees. Geen hard geknetter meer. Dat kwam dus mooi uit want vervolgens hebben we bijna drie kwartier door de kleine staatjes van Avignon gereden om een parkeerplaats te zoeken.

Parkeer plaats gevonden, nu nog een internet café. Dit keer maar geen piraterij, braaf een internet café, het is maandag en er moet gewerkt worden. Na wat rondjes door de stad en wat na vragen een aardig groot internet café gevonden met hopeloze computers. Na een half uur geen steek verder. Een beetje kunnen mailen, maar niet kunnen werken. De site van Alex was niet vooruit te branden. Ik zat ondertussen ook op hete kolen want ik was mijn papieren in de bus vergeten. Dus maar weer naar buiten en terug de bus gezocht. Na een half uur te hebben gezocht naar de bus en het niet kunnen werken op het internet, hadden we geen zin meer in Avignon. We hebben de bus gepakt, zijn naar de brug gereden. Die er nog maar half is en niet echt veel indruk maakte. Vervolgens de weg vervolgd richting Gorge du Verdon.

Onderweg in het plaatsje Manosque toch maar weer wat piraterij geprobeerd. en ja wel, op een plein een prima verbinding. Ik weet niet precies van wie, maar ik heb zo'n anderhalf uur flink door kunnen werken. Eigen computer en andermans internet verbinding werk toch beter dan een internet café. We staan uiteindelijk in Gréoux-les-Bains op een fantastische camperplaats met gratis stroom, water en andere voorzieningen. Morgen maar zien of we dan de Gorge du Verdon wel halen.

 

 

Dinsdag 8 mei: Gorge du Verdon

 

Gisteren avond eindelijk een rustige plek met stroom. Prompt 0:45u door gewerkt en de site helemaal op nieuw gemaakt en bij gewerkt. Vandaag vol goede moed opgestaan om door de Gorge du Verdon te rijden. Ik ben hier als klein kind al wel eens geweest maar daar weet ik niet veel meer van. We zijn nu wel erg onder de indruk. Het is een zeer fascinerend landschap. we hebben er enkele duren over gedaan om van het meer naar boven te rijden. Eindelijk ook een stralende dag.

Ik kreeg een mail vanuit NL waarin iemand schreef "eindelijk regen" dit op het moment dat wij zeggen "eindelijk zon". In de middag zijn we iets verder naar het zuiden gereden en hebben in een klein plaatsje Le Motte overnacht naast een andere VW T3.

 

Woensdag 9 mei

 

 

Iemand hem al herkend?......

...De gendarmerie van Louis de Funès in Saint Tropez...

We zijn via Port Grimaud naar Saint Tropez gereden. Het blijkt een leuk authentiek plaatsje met leuke kleine straatjes. Wel heel erg chic. Maar dat hoort schijnbaar zo. We hebben hier een camperplaats gevonden met de nodige voorzieningen op een steenworp afstand van het huis van Brigitte Bardot, eens kijken vanavond of ze thuis is.

 

Donderdag 10 mei: rust dag

 

Onze camperplaats staat midden op het schiereiland waarop al de grote villa's van de beter bedeelde staan. We hebben vanochtend het kustpad gevolgd langs het huis van Brigitte en vele anderen. We hebben nog een leuk leegstaand projectje gevonden. Uiteindelijk toch maar besloten dat we de andere kant van het schiereiland geschikter vonden en daar stond niets leeg, helaas!

De middag verder op de camperplaats door gebracht. Wasje gedraaid, site bij gewerkt, beetje uitgerust. Morgen rijden we weer verder.

 

Vrijdag 11 mei: Cote D'Azur vervolg

 

Opgestaan in St-Tropez, kopje koffie in St- Maxime, geluncht in Cannes en nu slapen we net voor Nice. Zet voor elk onderdeel van de zin "in de bus" en dan begrijp je hoe het financieel mogelijk is :). Wat veel indruk heeft gemaakt vandaag was het huis van Pierre Cardin  langs deze mooie kust. Elke kamer is een belvormige ruimte met mooi uitzicht op zee. Heel apart.

 

Zaterdag 12 mei: Italie, we zijn de grens over!

 

In Cagne sur Mer vol goede moed wakker geworden. Op naar Italie! Dat is toch het hoofd doel. We hebben de kustweg gevolgd, langs Nice naar Monaco / Monte Carlo. Onder weg nog halt gehouden bij Èze. Een middeleeuws plaatsje boven op een rots wat uit kijkt over de zee. We waren hierop getipt door fransen op de standplaats in St Tropez. Leuke kleine straatjes, netjes opgeknapt met twee hele chique hotelletjes, erg romantisch plaatsje.

Het is ons vervolgens gelukt om op deze overbebouwde kust een rustige parkeerplaats aan de zee te vinden waar we hebben geluncht.

 

En toen, Monaco. Nu vond ik St Tropez chique. Nu weet ik niet meer wat ik van Monaco moet zeggen... Wat een chique boel! Ze waren alles op aan het bouwen voor de formule 1. Dat is hier volgende week. De ene dure auto werd opgevolgd door de andere. Auto's die te duur zijn om in Nederland in de showroom te staan. Een hele hoop uiterlijk vertoon en een hoop volk voor de deur van het Casino in Monte Carlo. Leuk om eens gezien te hebben, nog even een fotootje van de bus voor het casino en dan

toch maar weer snel door.

 

De bochten komen ons ondertussen de strot uit. We zijn dan ook blij als we in San Remo op de camperplaats aankomen. Eindelijk in Italië. Al het moois moet nog komen, maar we zijn gelukkig dus dat hebben we een beetje gevierd met een verlengd aperitief :).